Kraja intelektualne lastnine
25.01.2006 ob 23:11Na Mobisuxu je danes lastnik spletne strani solajenora.krneki.org spraseval za nasvet, kaj lahko stori, ker mu je nekdo ukradel spletno stran. Zadeva se mi je zdela sprva smesna, ampak ko sem pogledal to drugo stran solajenora.si sem se zacel resnicno sprasevati kaj se dogaja s folkom. Razumem, da mu je pokradel vse datoteke, ampak ne razumem, da mu je pokradel tudi celoten izgled strani in ne samo to, tudi skripte (sicer javno dostopne, ampak preprogramirane) ki ne delujejo vedno tako kot bi morale. Jaz sem mu svetoval urad za intelektualno lastnino, kajti lastnik domene je firma ECTRL d.o.o.. Sicer naj bi za vsem tem stal 17 letni fantic, ki je taisto stvar ze naredil parkrat, ampak vseeno ni to opravicilo. Od objave na suxu se je stran ze spremenila, oz. se sedaj na njej celo norcuje iz lastnika prave solajenora.krenki.org, ki je namenjena izkljucno pomoci! Meni pa se poraja vprasanje. Programer se trudi da sprogramira stran, trudi se da dobi material za na stran, trudi se da se ime strani uveljavi, potem pa pride nekdo, si pomaga recimo s Teleportom, registrira domeno, preseli vse na streznik in voila, lahko zacne sluziti denar! Je to pravna drzava? Ali pa je pac internet medij, kjer ni pravic? Saj o tem sem ze enkrat pisal, pa vendar nikoli ni dovolj!






26.01.2006 ob 09:46
Tudi na suxu sem bral razpravo … ampak se mi ključno vprašanje zdi, kako bo bo ta fant, ki je sprogramiral portal, dokazal, da je to bil res on. Strinjam se, da je bi lahko dokazal, da ta 17-letnik ni avtor, toda, kako dokazati, da je prav on lastnik?
26.01.2006 ob 10:01
imas prav.. tezko je dokazati, ker je verjetno tudi on uporabil zastonjske skripte.. prej, ko so bili filetki se pri njemu bi lahko brez problema dokazal, da je material njegov.. sedaj pa je to verjetno problematicno.. zato sem mu svetoval kopijo strani
26.01.2006 ob 13:58
Pozdrav, varnostna “kopija” ukradene strani se nahaja na naslovu http://solajenora.krneki.org/2006-01-25-www.solajenora.si/.
Kar se tiče pa dokazov - stran “Šola je nora!” od leta 1999 gostuje na domeni krneki.org, takrat ko je prenehal obstajati servis ml.org, ki je do takrat ponujal poddomeno za ŠJN. Domena krneki.org je od 2.1.99 registrirana name.
Kot je že povedano na strani - ne moti me kopiranje obnov in referatov, ker so jih poslali različni avtorji in so namenjeni vsem. Moti me predvsem takorekoč identični design. Plagiator je sprva krajo zanikal, zanimivo pa da so v index.html še moji komentarji iz leta 1999, ter zakomentiran e-poštni naslov solajenora@krneki.org. Najbolj nedopustna pa je seveda uporaba imena “Šola je nora!” - kar bo očitno treba tudi zaščititi kot blagovno znamko.
Drugi “problem”, ki se pojavi: domene solajenora.si po pravilih Arnesa fizične osebe ne morejo registrirati, torej je za projekt “Šola je nora!” tudi nismo mogli. Samo od sebe se pojavlja vprašanje, kako lahko torej podjetje ECTRL alias kelt.si prodaja domene fizičnim osebam (kar oglašujejo tudi na spletni strani). Očitno gre za kršitev splošnih pogojev za registrarje in nelojalno konkurenco drugim registrarjem.
LP M.
26.01.2006 ob 14:12
ravno to sem imel v mislih, ko sem napisal ime lastnika domene.. sicer so se pravila spremenila, tako da bi bilo mozno, da bi jo lahko dobil.. ce pa celo registrar krsi pravila je pa to se vecji problem..
27.01.2006 ob 11:43
@Miha V.: Aha … no, to je pa druga pesem. Se pravi imaš dokaze. Podpiram te in res želim, da bi se stvar uredila. Druga stvar pa je: Ali misliš, da se je ta fant, ki je “ukradel” design in idejo, z njo finančno okoristil? Nočem te prepričevati ali pa celo zmanjševati tvojih pravic, bognedaj, ampak sprašujem se, če ni smiselno, da nekdo nadaljuje tradicijo zbiranja zapiskov, referatov … pa čeprav na tak način? Mogoče se bo dalo s fantičem urediti samo s pogovorom.
28.01.2006 ob 10:52
Kar se tiče domene oz. slogana ste pač zabluzili, ker niste sami registrirali oz. zaščitili pravi čas. Sedaj bo verjetno malo težje… Na vašo žalost vas je nekdo prehitel. Časa pa ste imeli itak dovolj…
29.01.2006 ob 13:32
@Miha: na prenovljeni zadevi se je začelo pred cca 2 meseci bolj aktivno delati… bo pa treba še malo počakati
@en pač: ne bo držalo - kot NEfirma domene seveda nismo mogli registrirati, prav tako je uradno nebi smel 17 letni mulec… to, da pa registrarji kršijo pravila s katerimi so se morali strinjati ob podpisu pogodbe je pa druga pesem…
sicer pa - še ena povsem izvirna in samo njegova stran… le koliko jih bo še… http://www.geog.ox.ac.uk/ -> http://www.geog.si/