Blog agregati

:osebno: 11.12.2006

Blog agregati niso ponudniki blogov! Blog agregati, kot že samo ime pove, zbirajo, oz. združujejo različne bloge in jih prikazujejo na enem mestu. Marsikomu se zastavi vprašanje, zakaj bi nekdo to počel? Odgovor je veliko bolj preprost. Med množico blogov, ki vsakodnevno nastajajo in ki zajemajo vsak svoje področje, ali pa tudi več njih, je težko izločiti pomembne, koristne informacije. In ravno temu služijo agregati.

Na začetku je bil en in edini agregat blogov: si.blogs, ki je združil vse slovenske blogerje v eno skupnost. Ker je vse na enem mestu in ker se podatki samo osvežujejo, obstaja vedno pregled nad novimi prispevki. Kasneje se pojavijo SloBlogi, agregat, ki sem ga na začetku precej negativno ocenil. Pa vendar ugotovil, da gre v drugo smer kot si.blogs in na tem mestu se opravičujem za preuranjeno sodbo! SloBlogi so prav tako kot si.blogs zelo uporaben agregat. Poleg vsega ostalega imajo tudi možnost lastnih nastavitev, naprimer lastnih seznamov, oz. spremljanje samo tistih blogov, ki te zanimajo. Seveda obstajajo tudi specializirani agregati. Eden izmed njih je Drugi dom, kjer se agregirajo predvsem blogi o trenutni politični situaciji. Zanimivost je to, da se lahko prijavi in piše članke prav vsak. Se pravi da ta agregat ne pobira prispevkov, ampak jih lahko vsak sam vnaša. Ima pa ta agregat svojega urednika, ki skrbi, da se ne objavlja vsega po dolgem in po čez. Drug agregat ki me je presenetil je JAZ. Zanimiv koncept spletne strani za mesečno revijo. Zakaj ne bi združili uporabne vrednosti bloga in člankov, ki se pojavljajo v reviji. In ustvarjalcem je to uspelo odlično. Nedolgo nazaj sem dobil mail, kjer me BlogOs obvešča, da se bodo moji prispevki objavljali tudi na njihovem agregatu.

Slovenska blog scena se vsak dan veča. Večje število blogov pa pomeni tudi precej težjo izbiro, oz. odločanje o tem, kaj je uporabno in kaj ni! In da prideš do bloga, ki ti je po načinu pisanja blizu, ti lahko precej pomagajo ti agregati. Prav tako pa so ti agregati uporabni za pisce blogov!

 • Share/Bookmark
 


Komentarji

 1. 1
  kinky tone
  11.12.2006 ob 11:46

  Glede težje izbire.

  Današnja izbira blogerja dneva na http://blog.siol.net/ , se mi zdi zelo relevantna in tehtna. Jo podpiram.

Trackbacki

 1. aNET » Bi kdo zamenjal filter?

Komentirajte

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

blank